“Vrijheid is niet doen waarvan je houdt, maar houden van wat je doet.”

Onbekend

Nieuwsbrief

Verborgen agenda's in communicatie - donderdag 6 februari


Vind jij mij leuk? – Verborgen agenda’s in communicatie

grapjassen

 

De blaaskaak op die borrel, of de grapjas tijdens een meeting. Het is meestal het gemakkelijkst voor ons om direct te reageren op hun gedrag. “Wat een arrogantie, zeg!” of “Wat vermoeiend, zo iemand die alleen maar lollig probeert te zijn…”. Maar wat ontdekken we als we iets verder kijken dan alleen dit uiterlijk vertoon?

 

Onze verborgen agenda
 

Onlangs was ik op een seminar waar het hoofdthema ‘Verborgen agenda’s’ was. De grootste verborgen agenda die de meeste mensen hebben? We willen dat mensen ons aardig vinden, we willen geweldig gevonden worden. Dat ze ons zien. We willen niets liever dan positieve beoordelingen ontvangen. Ik realiseerde mij die avond dat ik daar net zo hard naar op zoek ben. En jij? Ken jij deze verborgen wens ook van jezelf? 
 

Anticiperen in plaats van reageren

 
Dit besef inspireerde mij om bepaalde communicatietheorieën weer eens nader te onderzoeken. Want simpelweg ‘weten’ dat je gesprekspartner de behoefte heeft om aardig gevonden te worden, geeft ons de sleutel om hen op een andere manier te benaderen. Als je weet dat veel mensen zich op een bepaalde manier gedragen omdat ze geweldig gevonden willen worden – ook de blaaskaak en de lolbroek – dan kijk je al met een heel andere blik naar hun handelen. Dit vraagt dan ook om een andere reactie van ons. In plaats van te reageren op hun gedrag, kun je gaan anticiperen op hun verborgen agenda. Als iedereen zo hard zijn best doet om onze positieve beoordeling, hoe fijn zou het zijn als we elkaar dus simpelweg eens wat vaker aardig vinden en bewonderen?!
 
Een leuk youtubefilmpje daarover is ‘get service’ 
 

Gebruik LSD en laat OMA thuis

 
“Ja maar hoe kan ik iemand met zulk arrogant gedrag nou aardig vinden?” hoor ik je denken. Dé ingang naar deze deur is simpel: LSD. Niet de hallucinerende drug die ons in een staat van euforie brengt, maar de communicatietheorie waarbij LSD staat voor:
  • gebruik lsdLuisteren
  • Samenvatten
  • Doorvragen 

LSD

Pas als we goed luisteren naar de ander, zonder dat we onze eigen verborgen agenda voor elkaar willen krijgen, kunnen we meer begrip voor de ander opbrengen. We zien waar zijn potentie ligt, zijn kracht, of waar hij in floreert. Soms zie je dat niet meteen. Dat kan zijn doordat onze eigen strategieën ons belemmeren om de ander in volle potentie te zien. Wat doe je dan? Vat samen. “Heb ik je zo goed begrepen?” Of vraag door: “Wat bedoel je met X?”. 
 

OMA

Het gebruik van LSD is echter pas effectief als je OMA thuis laat. OMA staat in deze context voor:
  • laat oma thuisOordelen
  • Meningen
  • Aannames
We zitten er vol mee. Ook al pretenderen we niet te oordelen, vaak doen we dit toch. Denk maar eens aan de keren dat je met gruwel keek naar de te strakke kleding van die ietwat gezette vrouw. Of je hoofd verontwaardigd schudde om de onverantwoordelijke beslissing van de buurman om zijn baan op te zeggen. Wij zijn keien in het plaatsen van ons oordeel, het vormen van onze mening of simpelweg aannemen dat wij weten waarom iemand een bepaalde beslissing neemt. Maar gaat het er niet om dat die prachtige vrouw met rondingen zich lekker voelt in haar strakke kleding? En zou het niet zo kunnen zijn dat de buurman een van zijn dapperste beslissingen maakt om zijn vaste baan op te zeggen om zijn passie te volgen? 
 

Realiseer en wees nieuwsgierig

Als ik hier in een training actief mee aan de slag ga, verbaast het veel mensen hoe vaak ze OMA meenemen in hun interactie met anderen. Vaak stappen wij immers een gesprek in vanuit ons eigen wereldbeeld en geven we zo kleur aan wat een ander doet. De resultaten door alleen al het besef hiervan zijn prachtig! Realiseer simpelweg dat wat je ziet en hoort van mensen, hun gedrag, handelen en communicatie allemaal buitenkant is. Dat het strategieën zijn, een gedragsrepertoire om dingen voor elkaar te krijgen, een verborgen agenda om aardig gevonden te worden. Stop ermee om hierop te reageren, en neem een nieuwsgierige houding aan. Vraag door naar hun échte beweegredenen. Waar zijn ze op uit? Wat is hun doel? Waar ligt hun daadwerkelijke passie? Waar ligt hun potentie? Dit doe je door LSD te oefenen en OMA thuis te laten.
 
Het mooie is dat je op deze manier een veel intenser en bovendien kwalitatief contact krijgt met de ander. Het toepassen van LSD en OMA thuislaten opent je blik op de wereld, het verrijkt je en – grappig genoeg – maakt jou een aardiger persoon.
Wil je meer weten over deze theorieën? Of zou je een dergelijke training wel eens willen meemaken? Neem gerust eens een kijkje op www.makeabreak.nl of neem contact op. 
 

De open inschrijvingen
 

Naast de in-company trainingen en -coaching die ik geef rond werkdrukreductie, verbetering van samenwerking, leiderschapsontwikkeling en persoonlijke effectiviteit, blijf ik ook trainingen op diverse locaties met open inschrijving aanbieden. Meer dan 50 mensen hebben de afgelopen 2 jaar aan mijn Best Year Yet-workshop deelgenomen met groot enthousiasme en prachtige resultaten: lees hun commentaren maar.
Hieronder de eerstvolgende mogelijkheden voor het komende half jaar. 

Jouw beste jaar ooit-workshop februari
 

Elk jaar willen miljoenen mensen hun werk- en privéleven een positieve impuls geven. Een stap vooruit in uw carrière; effectiever en ontspannen werken; een betere balans tussen werk en thuis. 

Make a Break helpt je om mooie ideëen in een strak jaarplan om te zetten. En dat in een workshop van drie avonden. Met aansluitend mogelijkheid tot een jaar lang professionele, doelmatige monitoring van de bereikte resultaten.

Data: 3 donderdagavonden 20, 27 februari en 6 maart
19.30-22:00
Locatie: Louisehoeve, Linschoten
Aantal deelnemers: (nog enkele plaatsen open)
Prijs: € 180, excl BTW

Lekker op weg naar een Top Jaar - maart in Duitsland
 

Hoe ziet het leven eruit als jij je beste jaar ooit hebt gehad?

Met die vraag beginnen we de workshop die speciaal ontworpen is om je te helpen dat topjaar te realiseren. Wat gaan we doen? In twee dagen zorgen dat je je waarden en doelen scherp krijgt, een haalbaar plan formuleert en de voorwaarde schept om dit plan ook daadwerkelijk te realiseren. Want een goed leven levert voldoening op. Het zorgt voor duurzaam geluk, energie en balans.

Data: zaterdag 22 maart 10:00 t/m zondag 23 maart 16:00
Locatie: Bad Bentheim, Duitsland
Aantal deelnemers: 6
Prijs: €€  165

Doorbreek de cirkel: Refocus & Relax - mei

Een vierdaags seminar speciaal voor hardwerkende mensen die, even verlost van het ‘moeten’ en de drukte, toe willen komen aan ontwikkeling, reflectie of de balans opmaken.

In een midweek gaan we aan de slag met precies die twee aanvullende componenten: Refocussen én Relaxen. Hoe? Door deze korte periode optimaal te benutten met behulp van het 4-L programma. lees verder

Data: maandag 19 mei 19:30 t/m vrijdag 23 mei 11:00
Locatie: nader bekend te maken
Aantal deelnemers: 8
   

 Make a Break — T. +31 6 1508 6240 — info@makeabreak.nl