“Alles wat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid”

Albert Einstein

Nieuwsbrief

Baas over je Activi-Tijd - vrijdag 1 maart


foto Karin PeperkampBAAS OVER JE ACTIVI-TIJD

Zodra ik tijd heb, zal ik eens…maar nu niet, er is nog zoveel te doen.

In al die jaren dat ik nu timemanagementtrainingen geef, maak ik zelden mee dat mensen van hun stoel vielen van verbazing over mijn boodschap. We weten immers allang wat goed werkt in het managen van onze tijd. We weten dondersgoed wat het ons oplevert om onze zaakjes op orde te hebben. Waarom blijft dat dan zo moeilijk om onze tijd goed gepland te krijgen?


Activiteitsmanagement

Ik pleit ervoor dat we onze hoeveelheid activiteiten managen in plaats van onze tijd. Want timemanagement klinkt alsof we proberen vijf kwartier in een uur te proppen. Je activiteiten managen gaat vooral over keuzes maken. We zijn zo overvoerd, verwend en overprikkeld dat het heel moeilijk is voor ons om keuzes te maken en alle verplichte, onontkomelijke, urgente, maar ook alle leuke, prettige, lekkere, interessante, spannende, uitdagende dingen...niet te doen.
 

keuze mind-mapStap uit je comfort-zone

We willen alles! Maar de tijd ontbreekt, dus keuzes moeten gemaakt worden. De belangrijke vraag is dan: op basis waarvan maak je je keuzes? Onbewust kiezen we het liefst voor datgene waarbij we ons prettig voelen, maar dat is meestal ook de makkelijkste weg. We zijn niet gauw geneigd onze comfort zone te verlaten, ook al levert dat een veel bevredigender resultaat op.

Essentieel is focus en helderheid bij het kiezen van je activiteiten:

  • Vanuit welke waarden maak jij beslissingen en neem jij actie?
  • Stel jij doelen die op één lijn liggen met wat voor jou belangrijk is?
  • Kies je voor urgente en dwingende zaken of voor de belangrijke zaken?

Gold-time management

Jinny Ditzler, noemt dit in haar boek ‘Jouw beste Jaar Ooit’ het principe van ‘gold-time management’. Ze bedoelt daarmee de tijd nemen om de belangrijke dingen te doen, in plaats van de voorkeur geven aan de urgente en dwingende zaken.

  1. Doe eerst wat het meeste er toe doet, wat je het liefst wilt uitstellen. Bijvoorbeeld dat telefoontje, dat mailtje, dat gesprek, die actie die het moeilijkste is, maar je het dichtste bij je belangrijkste doel brengt.
  2. Belangrijke dingen geven energie voor alle andere dingen van de dag, of het nou positief uitpakt of niet.
  3. De urgente en dringende zaken zorgen voor zichzelf, die doe je toch wel. De niet-urgente maar belangrijke zaken kunnen oneindig uitgesteld worden, totdat ze ook urgent zijn geworden of… vergeten.

Goldtime versterkt je succes en zelfvertrouwen!

Spreekt dit thema je aan, ben je er ook aan toe om betere keuzes en plannen te maken? Komende maanden geef ik samen met Imsus B.V. weer een Beste Jaar Ooit-workshop en in juni organiseren we weer een meerdaagse Power-Break.
 

Jouw Beste Jaar Ooit-workshop

Elk jaar willen miljoenen mensen hun werk- en privéleven een positieve impuls geven. Een stap vooruit in uw carrière; effectiever en ontspannen werken; een betere balans tussen werk en thuis. Professionals krijgen inmiddels volop te maken met de gevolgen van de crisis. En ook professionals nemen zich voor om komend jaar zaken in hun leven te veranderen.

Imsus & Make a Break helpen je om mooie ideëen in een strak jaarplan om te zetten. En dat in een workshop van twee avonden. Met aansluitend mogelijkheid tot een jaar lang professionele, doelmatige monitoring van de bereikte resultaten.

Data: woensdag 10 april 19:00 t/m woensdag 17 april 19:00
Locatie: regio Amsterdam
Aantal deelnemers: 10
Prijs: 345,-

Power-break - Refocus & Relax

Een driedaagse speciaal voor hardwerkende mensen die, even verlost van het ‘moeten’ en de drukte, toe willen komen aan ontwikkeling, reflectie of de balans opmaken.

Data: donderdag 13 juni 20:00 t/m zondag 16 juni 14:00
Locatie: nog niet bekend
Aantal deelnemers: 8
Prijs: €470,- (excl. BTW)Make a Break — T. +31 6 1508 6240 — info@makeabreak.nl